Munkapad

Van, aki szenvedélyből, van, aki kényszerből, de mindenképpen saját kezűleg küzdi le az előtte álló feladatokat. Ahhoz pedig elengedhetetlen egy munkapad!

Friss topikok

Linkblog

Szerszámélezés

2010.09.10. 09:15 kerzo

A mai bejegyzésben egy egyszerű, de annál hasznosabb eszközt szeretnék bemutatni. Ez pedig nem más, mint egy kis támaszték köszörűgépre, amivel megfelelő módon meg lehet támasztani az élezni kívánt szerszámot.

 

Miért hasznos ez?

Gondolom az senkinek nem okoz meglepetést, hogy megfelelő munkát csak megfelelően karbantartott szerszámokkal lehet végezni. Főleg igaz ez a vágó, forgácsoló szerszámokra. A megfelelő élszög kialakítása elengedhetetlen pl. egy véső, vagy gyalukés élezésénél. Viszont a legtöbb "háztartási" köszörűn, amilyeneket piacon, vagy barkács áruházakban kapni, a tárgyasztal, vagy támaszték merőleges a köszörű korongra. Ezzel persze elég nehéz következetesen megfelelő élszöget biztosítani köszörülésnél. Nem lehetetlen, de sokszor hosszú évek gyakorlása kell hozzá. Nem beszélve arról, hogy a levegőben tartani a szerszámot köszörüléskor elég balesetveszélyes!

Tervezés!

Kiindulási alapnak vegyük egy teljesen átlagos köszörűt, amelyhez hasonlót bármelyik barkácsáruházban kapni. Ez nem a legkisebb méret, hanem az eggyel nagyobb, 150 mm-es korong átmérővel. Ezt csak azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert a méretek ehhez illeszkednek. Jó lenne, ha az eszközt különböző élszöggel rendelkező szerszámok élezéséhez is lehetne használni. Ehhez elengedhetetlen, hogy könnyen lehessen állítani a dőlésszöget és a köszörű korongtól való távolságot. 

Anyagigény

A mi kis támasztékunk anyagigénye minimális:

  • "Szögvas" (anyagát tekintve lehet alumínium, acél stb.) 30 x 30-as kb. 15 cm,
  • 8-as metrikus csavar 20-25 mm hosszú 2 db,
  • 8-as metrikus szárnyas anya 2 db.

Ez nagyjából megoldható hulladék anyagból is, tehát a költségünk minimális lesz.

Elkészítés

Első lépésként elkészítjük az alsó rögzítő elemet. Ez fogja a támasztékot a tárgyasztalhoz rögzíteni, illetve biztosítani a tengelyre merőleges állítási lehetőséget. Mivel az összeállításhoz 8-as csavart használunk, ezért célszerű 8,5-ös fúróval készíteni a furatokat. Az elem oldalsó felén sima furat van, az alsó részén pedig hosszúkás furat. Ezt úgy tudjuk elkészíteni, hogy készítünk két - egymástól 10-12 mm-re levő - furatot, majd a közöttük lévő részt fémvágó dekopír fűrésszel kivágjuk, vagy reszelővel kireszeljük. A furatok kialakítása után az oldalsó elemen csinálunk egy lekerekítés, az anyag szélességével megegyező rádiusszal. Ezt csinálhatjuk reszelővel, vagy akár le is köszörülhetjük.

A felső támaszték kialakításánál hasonló képpen járunk el, annyi különbséggel, hogy ezen az elemen csak egy hosszúkás furatot kell készíteni. A furatok közötti távolság ebben az esetben is 10-12 mm.

A felszereléshez szükséges még egy furatot készíteni, mégpedig a köszörű tárgyasztalának közepére. A vágási éleket, illetve a furatokat reszelővel tisztítsuk meg a sorjától!

Ezek után nincs más hátra, hogy a csavarok segítségével összeszereljük a támasztékunkat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: köszörű élezés

A bejegyzés trackback címe:

https://munkapad.blog.hu/api/trackback/id/tr322260291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása