Munkapad

Van, aki szenvedélyből, van, aki kényszerből, de mindenképpen saját kezűleg küzdi le az előtte álló feladatokat. Ahhoz pedig elengedhetetlen egy munkapad!

Friss topikok

Linkblog

Munkavédelem

2010.08.30. 22:21 kerzo

Minden munkát ezzel kezdünk. Vagy mégsem? Sokat csodálom az amerikai építő/szépít/bontó/barkácsoló műsorokat. Szinte minden alkalommal felhívják a figyelmet, hogy bármit csinálunk, használjunk megfelelő védőfelszerelést. Tudom, hogy ebben biztosan nagy szerepe van annak, hogy így akarják magukat levédeni a nézők esetleges balesetei miatt. Mert ugye ott simán beperlik a műsort, mondván nem szóltak, hogy az adott művelet esetleg veszélyes lehet.

Viszont ettől függetlenül nem tartom ördögtől valónak azt, ha a munkavégzés megfelelő biztonsággal történik. Mert persze hozzánk nem fog kijönni a munkaügyi felügyelet és nem fog megbüntetni, ha védőszemüveg nélkül köszörülünk. De mégis csak a saját érdekünk, hogy vigyázzunk a szemünkre.

De milyen védőeszközöket használjunk? Az alábbiakban felsorolok néhányat, ami nem nagy tétel, de igen hasznos lehet:

  • Megfelelő cipő: Direkt nem írom, hogy munkavédelmi cipő, mert az otthoni barkácsoláshoz ritkán vesz az ember külön lábbelit. Viszont el kell dönteni, hogy az adott munkához melyik a legmegfelelőbb. Nyilván ha az a veszély áll fenn, hogy belelépünk egy szögbe, netán egy hegyes fadarabba, akkor a vastag talp a megfelelő, ha viszont inkább elektromos munkát végzünk, akkor a jó szigetelés elengedhetetlen.
  • Védőszemüveg, vagy arcmaszk: Szikra, por és forgács ellen véd. Nem egy költséges dolog, de bőven megéri. 
  • Porvédő maszk: Sokszor gondolhatjuk azt, hogy nincs rá szükség, hiszen csak néhány órát csiszolgatunk, vagy fűrészelünk. Azt azért ne felejtsük el, hogy ha a hosszú évek alatt folyamatosan egyre több porszerű anyag rakódik le a tüdőnkben, akkor annak csúnya vége lehet!
  • Fülvédő tok: Ha valaki hangosan hallgat zenét fülhallgatóval, akkor könnyen mondjuk neki, hogy csinálja csak, majd hamar meg fog süketülni. Sok barkácsgép hasonló zajártalommal jár.
  • Védőkesztyű: Ez megint olyan dolog, ami leginkább a felhasználás módjától függ. Festéshez használjunk gumikesztyűt, hegesztéshez, betonozáshoz pedig bőr munkavédelmi kesztyűt. De vigyázzunk, mert lehetnek olyan tevékenységek (fűrészelés, gyalulás) amikor kifejezetten gátol minket egy kesztyű a kézen.

Ezeknek az eszközöknek nagy részét pár száz, vagy 1-2 ezer forintból meg lehet vásárolni. Érdemes beruházni, mert hosszú távon nyújtanak megfelelő védelmet. Sőt, mivel kisebb balesetek napi szinten előfordulnak, célszerű a barkácsműhely közelében tartani egy "B" kategóriás egészségügyi csomagot is.

Ennyi az egész? Nem egészen. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy az ingatlan biztosítás milyen mértékű baleseteket fedez. Lehet, hogy megéri havi pár száz forinttal többet fizetni, de az ember tudja, hogy biztonságban érezheti magát.

Szólj hozzá!

Címkék: munkavédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://munkapad.blog.hu/api/trackback/id/tr272260175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása